Sander Jensen - Alternativet - fred i Tyrkiet

Tale for fred og demokrati i Tyrkiet

Min tale til demonstration for fred og demokrati i Tyrkiet 13. november 2016, arrangeret af Freds- og Demokrati Komiteén.

Hej alle sammen. Jeg hedder Sander Jensen, og jeg er folketingskandidat for Alternativet her i Aarhus og Østjylland. Og stiller også op til byrådet i 2017. Min tale varer ca. 8. min, så er I advaret. Tusind tak for invitationen til at tale her i dag for en så vigtig sag, der handler om angrebet på helt basale friheds-rettigheder, menneske-rettigheder og demokratiet i Tyrkiet.

Prøv at forestil dig, at et tweet på Twitter om at demonstrere kan få dig anholdt. At fordi du som lærer ikke sympatiserer med Erdogan kan blive anholdt og fyret. At du som parlamentsmedlem bliver smidt i fængsel, fordi du tilhører oppositionen.

Sander Jensen - Alternativet - fred i Tyrkiet Sander Jensen - Alternativet - fred i Tyrkiet Sander Jensen - Alternativet - fred i Tyrkiet

Lige nu er Tyrkiet under angreb, men det er ikke kun fra terrorister eller fremmede magter, men fra Tyrkiets egen folkevalgte regering med Erdogan i spidsen. Det er så slemt lige nu, at os der taler her i dag, bare på grund af vores ytringer, måske ikke velkommen i Tyrkiet. Hvis du er tyrker, kan du måske blive anholdt. Derfor er vi er her i dag, for at kæmpe for i demokratiet i Tyrkiet.

Erdogan ikke er diktator – endnu. Men der er en klar linje i hans handlinger, der peger på, at Tyrkiet kan blive en totalitær stat, et diktatur. Hvor magten er centraliseret om én person og en lille gruppe af personer, der reelt styrer hele landet. Hvor alle der er uenige med den siddende magt bliver neutraliseret, undertrykt, ja endog dræbt. Derfor skal vi sige klart nej til den retning, som regeringen i Tyrkiet har taget.

Lad mig prøve at fortælle, hvor slemt det står til. Det har jeg tal på, som jeg har fra Alternativets sekretariat på Christiansborg, for vi holde nøje øje med, hvad der sker. Siden kuppet 15. juli, har der været undtagelsestilstand. Det har Erdogan brugt til at rense ud blandt offentligt ansatte og indføre mediecensur.

Det drejer sig om personer, der mistænkes for at være med Gülen-bevægelsen, som Erdogan mener står bag kuppet, hvilket ikke er bevist. Alle sammen anklaget for støtte til terrorisme, propaganda for terrorisme eller tilsvarende.

I Tyrkiet er det meget vidtgående betegnelser, der bruges mod snart sagt ethvert udtryk for kurdisk nationalisme eller interesse for Gülen. Oftest er der ikke andet bag anklagerne end opdateringer på sociale medier, taler (som denne?) eller man at tilhører bestemte (ikke-voldlige) grupper.

Flere end 100.000 offentligt ansatte blevet suspenderet/fyret. Herunder:

Over 10.000 embedsmænd, primært fra justits-, sundheds- og uddannelsesministerierne. Mere end 20.000 lærere

Tusindvis af politifolk og militærfolk. 3.640 dommere og anklagere

Endvidere er over 37.000 mennesker anholdt siden kupforsøget, og Erdogan ønsker at genindføre dødsstraf.

Så er der oppositionspartiet HPD (Folkets Demokratiske Parti), der typisk betragtes som kurdernes parti, men det inkluderer også armenere, kristne mindretal og andre. HDP anses her i vesten for at være et meget værdiliberalt, progressivt parti, der går ind for ligestilling, homoseksuelles rettigheder osv. Et parti der fik 13% af stemmerne til sidste parlamentsvalg i 2015.

Men! Den 20. maj 2016 ophævede et flertal i det tyrkiske parlament den parlamentariske immunitet for parlaments-medlemmer, der på det tidspunkt var under politiundersøgelse. Det ramte politikere fra alle partier, men primært HDP’s medlemmer. Alle er enige om at det har til formål specifikt at true og fængsle HDPs medlemmer.

Så! Den 4. november blev 9 HDP-parlamentarikere, inklusiv to af partiets ledere, anholdt. I dagene efter blev flere politikere angiveligt også anholdt.

Det var tal og fakta, men det er jo ikke bare tal, det er mennesker at kød og blod, der mister deres arbejde som lærer, forsker eller embedsmand – og som kommer i fængsel. Et tyrkisk fængsel er ikke et rart sted, og der er rapporter om at folk bliver tæsket, tortureret og voldtaget. Ja, og det gælder også mændene.

Det er meget farligt at være kritisk mod regeringen eller tilhøre det kurdiske mindretal lige nu i Tyrkiet. Det ligner en langsom udrensning. Demokratiet afskaffes ikke ved et kup eller en revolution, men ved en langsom nøje planlagt udfasning. På overfladen kan de se det demokratisk ud og propagandamaskinen kører i Tyrkiet om, at de skal bekæmpe terrorisme og statens fjender.

Hvad kan vi gøre som land? Hvad kan EU og verden gøre?
Lige nu sidder Europa i en klemmeskrue mellem flygtningekrise og angsten for terror fra Islamisk Stat eller Daesh, som de bliver kaldt i Mellemøsten. (Det betyder, “Den som træder under fode” og “Den der sår splid”.)

Lige nu er der 2,5 mio flygtninge i Tyrkiet, hvor 2,3 er fra Syrien. Jeg har stor respekt for, at Tyrkiet hjælpe disse mange flygtninge. Men Tyrkiet bruger også flygtningene som pression og en handelsvare overfor EU. Der er lavet en aftale, hvor EU kan sende flygtninge tilbage til Tyrkiet, selvom Tyrkiet ikke anses for at være et sikkert land. Det får Tyrkiet rigtig mange penge for.

I stedet for skal EU lave en samlet flygtningepolitik, der er uafhængig af Tyrkiet. Hvor flygtninge, der kommer til EU bliver fordelt lige i hele EU og ikke kun det land, hvor de ankommer til. Altså en solidarisk flygtningepolitik.

Fred i Syrien er essentielt for fred og demokrati i Tyrkiet.

Der skal mere hjælp i nærområderen til flygtninge, så de ikke behøver at tage chancen på havet.

Vi kan som samfund også støtte de moderate kræfter i Tyrkiet – og her i landet.

Hvad kan du gøre? Hvad kan jeg gøre?
Du kan støtte op om moderater kræfter. Som du gør i dag ved at være her. Skriv om det, tale om det, støt partier, der arbejder for demokrati. Støt Amnesty fx. Skriv til vores politikere, få dem til at lægge pres på Tyrkiet.

Så er der håb for Tyrkiet?
Der er altid håb. Selv når det måske ser håbløst ud nu. For Tyrkiet har brug for Europa og vesten. Tyrkiet ligger mellem nogle af verdens største politiske skæringsflader. Mellem Europa, Rusland og Syrien, Irak og Iran. Tyrkiet er porten mellem østen og vesten, og mellem nord og syd.

Vi i Vesten er interesseret i et velfungerende Tyrkiet. Det er Rusland, Iran og Syrien for eksempel ikke. Derfor har Vesten og Tyrkiet en naturlig interesse i at stå sammen.

Alternativet vil blive ved med at lægge stille krav om mere demokrati i Tyrkiet. Vi skal løse flygtningekrisen i EU og skabe fred i Syrien. Det kræver tid, tålmodighed og vedholdenhed – det er hårdt og dedikeret arbejde, at skabe fred og demokrati.

Lad os i dag mindes og tænke på de mennesker, der sidder uberettiget i fængsel, som hver dag frygter for deres liv og hverdag i Tyrkiet. Lad os sende dem vores tanker og kærlighed.

Lad os i dag huske, at vi er samlet med et håb om frihed og sende et klart signal om, at vi tror på, at demokratiet vil sejre over undertrykkelse og vold. Det viser historien os. Det onde kan ikke blive ved – og det gode vil sejre til sidst. Hvis vi kæmper for det og tror på det. Tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *