Empatien skal vinde over frygten

Hvis vi mister empatien for hinanden, undergraver vi tilliden til hinanden og til velfærdssamfundet. Vi skal ikke lade os styre af frygt. (bragt i redigeret form som debatindlæg i JP Aarhus 28. oktober 2016)

Af Sander Jensen, medlem af Alternativet (Å), Mejlgade 27, 8000 Aarhus C

tillid-sander-jensen

Empatien har det svært i Danmark og i verden. Der er snart ikke en samfundsgruppe, der ikke er blevet lagt for had i dette land de seneste år. Lærer, pædagoger, muslimer, jøder, rumænere, romaer, millionærer, fattige, ledige, SU-modtagere, hjemløse, politikere, journalister, offentligt ansatte og mennesker på overførselsindkomster generelt. De eneste mennesker, der endnu ikke har været igennem hademøllen er vel børnehavebørn, handicappede og pensionister. Endnu? For igennem de seneste mange år føler jeg, at der er sket et empatiskred i samfundet. Der er en voksende mangel forståelse mellem mennesker og et ønske om, at vi vil hinanden det godt.

Alle er vigtige

Jeg husker i 90’erne, hvor politikere på tværs af partier fra folketingets talerstol kunne sige, at alle mennesker er en ressourcer, og at der skal være plads til alle. Det kan godt være jeg er en romantiker, men jeg insisterer på, at drømme om en verden, hvor alle mennesker er vigtige og ønskede. At alle har et potentiale, som kan bidrage til samfundet på hver deres måde. Jeg frygter, at vi mister medfølelsen og skaber et polariseret samfund, hvor alle er sig selv nærmest.

Jo mere man presser og stigmatiserer mennesker, jo mere risikere man, at de trækker sig ind i sig selv og isolerer sig. Eller man risikerer at de reagerer udadtil med ekstremisme eller melder sig ud af demokratiet i apati. Når mennesker ikke føler sig ønsket, mister de lysten til at deltage i samfundet. Solidariteten forsvinder og tilliden til velfærdssamfundet smuldrer. Man vil ikke betale sin skat til det fælles bedste eller ser systemet og andre som modstandere, man skal have mest ud af. Der opstår parallelsamfund og lukkede kulturelle grupper i alle afskygninger.

Del og hersk

Vi ser det også ude i verden med Donald Trump, Brexit og en voksende nationalisme. Demokratierne vakler, og det er ikke flygtningekrisens skyld. Europa har vaklet i mange år, hvor partier vinder frem, fordi de forstår at dele befolkningen ind i grupper og skaber fjendebilleder. ”Del og hersk” er en kendt politisk strategi for at få magt. Fx bruges udlændinge og flygtninge som anledning til at spille på vores frygt over for det fremmede, der igen splitter os som folk. Som gør os nemmere at styre. Samme metode bruges flittigt over for andre befolkningsgrupper, fordi fjendeformlen er så effektiv til at tiltrække frygtstemmer. Men der er et alternativ.

Vi kan leve i fred, fordragelighed og i et sundt velfærdssamfund med ressourcer nok til alle, hvis vi står sammen og ikke lader frygten styre os. Når vi lærer hinanden bedre at kende, kan mistroen forsvinde og empatien kan opstå. Det starter med os selv, men det starter også ved politikerne og meningsdannerne, der sætter tonen og politikken for måden, hvorpå vi kan leve sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *